Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Kommunfullmäktige i korthet 22 april

22 april 2024

Måndagen den 22 april hölls årets tredje kommunfullmäktige. Här är ett urval av de ärenden som behandlas under kvällen.

Nytt brottsförebyggande råd

Kommunfullmätige beslutade att inrätta ett brottsförebyggande råd (BRÅ) och upphävde samtidigt det tidigare trygghets- och säkerhetsrådet. Syftet med rådet är att fungera som ett samverkansorgan. Rådet ska följa utvecklingen lokalt, regionalt och nationellt för att öka tryggheten och förebygga brottslighet. Rådet ska också initiera och samordna insatser, samarbeten och aktiviteter som förebygger brott och främjar säkerhet och trygghet för invånarna i Norrtälje kommun.

Livsmedelspolicy för Norrtälje kommun

Den nya policyn ersätter den befintliga kostpolicyn från 2016 och inriktar sig tydligare mot hållbara livsmedelsinköp, särskilt lokala och svenska varor. I Norrtälje kommun serveras varje dag omkring 8 500 måltider inom skola, vård och omsorg. Livsmedelspolicyn är central för att säkerställa högkvalitativa måltider och främja hållbar utveckling. Med den nya policyn vill kommunen förtydliga att maten som serveras ska vara gastronomiskt tilltalande, näringsriktig och tillredd av högkvalitativa råvaror. Syftet är desutom att främja användningen av lokalt producerade livsmedel för att stödja näringslivet och trygga produktionskapaciteten samt för att möta kommunens försörjningsberedskap.

Antagande av detaljplan för Lindholmens avloppsreningsverk

Den nya detaljplanen för Lindholmens reningsverk antogs av kommunfullmäktige, vilket nu möjliggör för utbyggnad av det befintliga avloppsreningsverket.
I den gällande Översiktsplanen 2040 (från 2013) anges att Lindholmens avloppsreningsverk ska flyttas, men under 2016 beslutade kommunfullmäktige att göra ett avsteg från planen och förordade en utbyggnad. I jui 2023 beslutade man om att göra en investering för en om- och tillbyggnad av Lindholmens avloppsreningsverk, därmed avbröts även lokaliseringsutredning samt finansieringsutredning för ett nytt reningsverk på annan plats. En utökning av möjligheten att rena spillvatten är av största vikt för att Norrtälje stad ska kunna fortsätta utvecklas de kommande åren. Avloppsreningsverkets verksamhet har funnits på platsen sedan 1960-talet.

Återremiss av aktivitetslista för riktlinjer för bostadsförsörjning

Norrtälje kommun antog nya riktlinjer för bostadsförsörjning i december 2023. För att nå de bostadspolitiska målen och för att riktlinjerna ska få verkan har en aktivitetslista tagits fram som ska fungera som en konkret handlingsplan för arbetet med bostadsförsörjning. Under kommunfullmäktige behandlades ett ärende för att fatta beslut om en aktivitetslista, men den återremmiterades efter en debatt.

Se livesändningen av Kommunfullmäktige i efterhand

Kallelse och handlingar

För dig som vill veta mer

Kommun och politik i Norrtälje kommun