Gå till innehåll Hoppa till snabblänkar Gå till nyhetsarkiv Gå till Om webbplatsen Gå till söksida Gå till kontaktsida

Årets medborgarlöfte på plats: ”Norrtälje kommun ska vara trygg och säker för alla”

18 mars 2024

Nu har Norrtälje kommun och Norrtäljepolisen tecknat ett medborgarlöfte för 2024. Målet är att Norrtälje kommun ska vara en trygg och säker kommun för alla.

Två kvinnor står och ler in mot kameran.

Medborgarlöftet är något som tecknas varje år mellan Norrtälje kommun och Norrtäljepolisen. De gemensamma mål och aktiviteter som beslutats, återspeglas i Norrtälje kommuns trygghets- och säkerhetsstrategi och Norrtäljepolisens inriktningsbeslut.

Långsiktigt arbete för ökad trygghet

Medborgarlöftet 2024 innefattar ett långsiktigt arbete för att Norrtälje kommun ska vara en trygg och säker kommun för alla. Den gemensamma målsättningen återspeglas och omvandlas till nedbrutna mål och aktiviteter. För att Norrtälje kommun ska vara framgångsrikt och uppnå målsättningen, krävs det regelbundna undersökningar av vilka problembilder/utmaningar som finns i kommunen.

– Här är kommunens initiativ med gemensamma arbetsplattformar tillsammans med lokalpolisområdet, näringslivet och kommuninvånarna en framgångsfaktor, säger Anette Madsen, kommundirektör.

Strävan är att ha en gemensam och aktuell lägesbild att utgå ifrån när prioriteringar och beslut fattas om olika aktiviteter. Kommunens brottsförebyggande råd (BRÅ) är ett forum för fortsatt nära samverkan och en plattform för uppföljning av medborgarlöftet. Det gemensamma arbetet ska följas upp genom medborgardialoger, digitala undersökningar samt genom Polismyndighetens nationella bedömningsmall, vilken utfaller i fyra stadier (målområde, riskområde, utsatt område och särskilt utsatt område). Lokalpolisområde Norrtälje bedöms i dag som ett målområde och målsättning är att de ska ligga kvar där över tid.

Ett särskilt fokus på vissa punkter

Inom ramen för de gemensamma målen under 2024 kommer ett särskilt fokus sättas på:

  • Fortsätta effektivisera arbetssättet för tidig upptäckt och fortsatta insatser mot ungdomar och unga vuxna i riskzon.
  • Öka medvetenheten kring våld i nära relation och med extra fokus mot ungdomar.
  • Genom dialogmöten öka invånarnas delaktighet i det brotts- och trygghetsskapande arbetet.
  • Utveckla det gemensamma arbetet mot kriminell ekonomi och välfärdsbrott.

– Det känns viktigt och bra att vi beslutat om årets medborgarlöfte. Det är otroligt viktigt att vi fortsätter arbeta för att vår kommun ska vara trygg och säker för alla. I år har vi tillsammans med polisen identifierat ytterligare ett fokusområde, nämligen kriminell ekonomi. Kommuner drabbas hårt av den och vi behöver göra allt i vår makt för att motverka ekonomisk brottslighet och istället se till att våra skattekronor går till välfärden, avslutar Anette.